O NOAPTE FURTUNOASĂ

I. L. Caragiale

Coordonator: Marius Gîlea, Vlad Galer

Scenografie: Mara Bădică

Editare sunet: Sebastian Ivan IVA

Durata: 1H 30, fără pauză

Data Premierei: 10 februarie 2023, Teatrul de Comedie, Sala Nouă

În timpul spectacolului se folosesc lumini stroboscopice, care pot afecta persoanele cu epilepsie sau sensibilitate la acest tip de lumină.

O producție UNATC I. L. Caragiale, clasa conf. univ. dr. Marius Gîlea, 2023

O noapte inițial banală dintr-o mahala din vechiul București devine furtunoasă din pricina unei confuzii care ar putea duce chiar la o tragedie!

Vei fi părtaș la descoperirea deja celebrului triunghi amoros, a falsității și a superficialității caracterelor lui Caragiale.

Pe parcursul piesei, caractere se confruntă cu tot felul de situații comice și ridicole, cauzate de confuzii și de suspiciunile lui Jupân Dumitrache. Așa că, dacă vrei să afli cum a rămas nepătată onoarea de familist a lui Jupân Titircă Inimă-Rea te așteptăm la teatru!


Distribuție

JUPÎN TITIRCĂ INIMĂ-REA – Horațiu Furnică

NAE IPINGESCU – Andrei Dumitrescu

CHIRIAC – David Mandache

SPIRIDON – Sebastian Ivan IVA

RICĂ VENTURIANO – Șerban Lazarovici

VETA – Andreea Gîrbea

ZIȚA – Georgiana Ionescu

„O noapte furtunoasă” este un spectacol de licență produs de UNATC „I.L. Caragiale”, în cadrul clasei coordonate de conf. univ. dr. Marius Gîlea. Premiera a avut loc pe 10 februarie 2023, la Teatrul de Comedie București, Sala Nouă.

Montarea aduce în prim-plan o echipă tânără, care își asumă cu energie și umor provocarea reîntâlnirii cu unul dintre cele mai cunoscute texte ale dramaturgiei românești. Spectacolul propune o montare clasică, dar cu multe elemente moderne a piesei lui I.L. Caragiale, păstrând spiritul satiric original, dar aducând în același timp un suflu nou în jocul actoricesc și în construcția scenică.

În iunie 2023, spectacolul a fost dublu premiat la Festivalul Okaua, fiind remarcat pentru coerența artistică, dinamism și calitatea interpretării. În 2024, O noapte furtunoasă a fost invitat în stagiunea Teatrului de Artă București, unde a continuat să se joace cu succes în fața publicului larg.

În prezent, spectacolul aparține Teatrului Independent Refract și își continuă parcursul în zona teatrului independent, devenind un exemplu de tranziție reușită de la producția universitară la cea profesională. Cu peste 50 de reprezentații la activ și prezențe pe mai mult de 10 scene din București și din țară – printre care Cluj-Napoca și Târgu Mureș – O noapte furtunoasă a fost vizionat de peste 10.000 de spectatori.

Opinie critici:

Într-o lume marcată de aspirații post-postmoderne și de dorința avidă de reinventare a limbajului teatral, redescoperirea originilor teatrului românesc modern pare să reprezinte o reală necesitate pentru a nu cădea în capcana împotriva căreia însuși Nenea Iancu lupta, și anume: „formele fără fond”.

În acest context, tinerii actorii își propun o revizitare a unui text consacrat al teatrului românesc – „O noapte furtunoasă”, un text ce rămâne la fel de proaspăt astăzi ca în ziua în care a fost așternut pe pagină de Ion Luca Caragiale. Spectacolul reprezintă un prim contact al unei noi generații de actori cu remarcabila moștenire a dramaturgiei românești. Prin urmare, această montare se dorește a fi cât mai aproape de ceea ce este esențial în opera dramaturgului, fiind păstrată întreaga frescă de tipologii caricaturale care definește universul satiric al creației caragialiene. Însă, acest spectacol este departe de a fi o simplă reiterare a unei epoci demult apuse, vitalitatea abundă aici prin capacitatea extraordinară a actorilor de a-și însuși aceste personaje, de a le îmbogăți prin intermediul propriei lor interiorități.

Așadar, avem de a face cu un exercițiu în arta actorului absolut necesar pentru tânăra generație și cu ocazia extraordinară de a ne bucura încă o dată de comedia „O noapte furtunoasă”, având totodată acel plus de vitalitate indispensabil unui spectacol valoros.

Paula Dalea – Teatrolog, Consultant Artistic, Teatrul Național „Aureliu Manea”

Galerie